GEBARENATELIER

Wat is het Gebarenatelier?

Het Gebarencentrum heeft een lexicondatabase waarin heel veel gebaren voor allerlei verschillende begrippen zijn opgeslagen. Via ‘U vraagt, wij gebaren’ wordt ons door allerlei mensen gevraagd wat het gebaar is voor een bepaald begrip. Vaak kunnen we dan in de database een gebaar vinden, maar vaak ook niet. We gaan dan op zoek en maken gebruik van het Gebarenatelier. Het Gebarenatelier bestaat uit een groep dove NGT-gebruikers uit verschillende regio’s die ongeveer vier maal per jaar bijeenkomen. Zij leveren nieuwe gebaren aan maar gaan ook in hun eigen net werk op zoek naar gebaren voor begrippen die nog niet in de database staan. Zij kijken daarbij ook eventueel naar gebaren in andere gebarentalen en als er nergens een gebaar voor handen is, ontwikkelen zij een nieuw gebaar. Dat wordt uitgebreid besproken en als daar overeenstemming over is, wordt het gebaar vastgelegd en verspreid via Facebook en de website: de rubriek Gebaar van de week. Op die manier kan men kennis nemen van een nieuw ontwikkelde gebaar. Ook de journaaltolken zorgen voor verspreiding doordat zij nieuwe gebaren voor nieuwe begrippen gebruiken tijdens het tolken van de journaals. Dat is de functie van het Gebarenatelier.

In 2014 zijn bijvoorbeeld gebaren als HOOLIGAN, IBAN, BENEFIET, BUDDY, BOYCOT ,ANTISEMITISME, ANTIZIONISTISCH besproken en opgenomen.

In 2017 hebben we bijvoorbeeld MOSUL, MINDFULLNESS en een nieuw gebaar voor EVA JINEK opgenomen.

De recent toegevoegde gebaren zijn hier te vinden.

In 2017  beschikken we over 22.000 records in de database, waarvan er ruim 16.000 in het online gebarenwoordenboek van Dale NGT uitgebreid te vinden zijn.  Dagelijks worden gebaren toegevoegd: naast (nieuwe)standaardgebaren ook regionale varianten.

Behalve films van gebaren worden er ook voorbeeldzinnen toegevoegd in NGT, maar ook in NmG.

Meer lezen? In dit artikel uit Trouw staat meer informatie.