STOPPEN MET GEBAREN NA CI?

Het is verontrustend dat het opnieuw nodig is om de mythes rondom het gebruik van gebaren en de gevolgen van gebruik van gebaren voor de taalontwikkeling van jonge dove kinderen, ook die met een CI, te ontkrachten.

Prof.dr. Harry Knoors doet dat op uitstekende wijze, helder, genuanceerd:

"Er waart een gerucht door Nederland. Een CI team zou ouders adviseren om te stoppen met gebaren. Hun dove baby heeft een cochleair implantaat. Want visuele prikkels zouden de verwerking van geluid en spraak door de hersenen hinderen. Zou uit wetenschappelijk onderzoek blijken ...

Altijd gehoopt dat dit soort praktijken ons land voorbij zouden trekken. Dat we de nuance in de gaten zouden houden.  In plaats van een en hetzelfde recept voor alle kinderen aanbevelen. Dat wij in ons land CI teams hebben die meer tinten dan alleen zwart of wit op hun palet hebben. Maar helaas, naar verluid is er minstens één team dat het zuivere oralisme herontdekt heeft."

Lees hier het vervolg van zijn blog van 8 juli j.l:

http://www.kentalis.nl/Professionals/Academie/Professionals-vertellen/Met-gebaren-stoppen-na-CI-

 

Een interessant pleidooi voor het belang van een visuele taal voor de cognitieve ontwikkeling van dove kinderen door de National Association of the Deaf is hier te vinden:

http://nad.org/print/position-statement-early-cognitive-and-language-development-and-education-dhh-children