IN MEMORIAM MARTIE KOOLHOF


Op 26 maart is Martie Koolhof overleden.
Martie was binnen en buiten de Dovengemeenschap zeer geliefd zowel in Nederland als daarbuiten. Ze heeft haar hele leven gestreden voor de positie van dove mensen en de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal.
Ze was vanaf het eerste begin betrokken bij de ontwikkeling van commmunicatiecursussen, eind jaren zeventig. Als docente was ze een groot voorbeeld voor veel andere dove docenten, ze werd vaak de "moeder- overste of koningin van de Nederlandse Gebarentaal" genoemd. Martie heeft samen met o.a. Herman Scheper en Sam Pattipeiluhu een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de eerste tolkopleiding in Maarn (de OVDB) en was zelf ook als docente daarbij betrokken.

Als groot voorvechtster van een gelijke positie voor dove mensen in een horende wereld was typerend voor haar de lezing die ze gaf in 1983 op het Nationaal Dovencongres in Emmen waarin ze pleitte voor een brug tussen de horende en dove wereld.

Martie is in de jaren '80 lang verbonden geweest aan de NSDSK waar ze vele ouders van jonge dove kinderen wegwijs gemaakt heeft in haar wereld en met veel geduld iedereen gebaren leerde.

Wij zijn Martie dankbaar voor alles wat zij voor dove mensen en de Nederlandse Gebarentaal gedaan heeft en wij zijn als Nederlands Gebarencentrum zeer trots op het feit dat zij mede aan de wieg heeft gestaan van ons bestaan.