BOEK: STUART BLUME: GRENZEN AAN GENEZEN

Wat doe je als je kind doof blijkt? Grijp je naar de nieuwste technologie om het te laten meedoen in de wereld van de horenden? Of laat je het opgroeien in de subcultuur van de gebarentaal? Stuart Blume moest kiezen.

Stuart Blume is socioloog. Al jaren volgt hij met een kritische blik de ontwikkelingen in de medische wetenschap en technologie. Op 24 mei 1989 krijgt dit onderzoek er plots een dimensie bij. Op die 'aangename lentedag' wordt bevestigd wat zijn vrouw Anja al geruime tijd vermoedt: hun zoon Jascha van anderhalf is doof. Verwarring, verdriet, schuldgevoel zijn het gevolg. En de allesoverheersende vraag wordt: wat moeten we doen, wat is het beste voor dit kind? Blume, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, gaat op zoek naar het antwoord, als wetenschapper en als vader, en in de vage hoop dat de eerste de laatste van dienst kan zijn. In het boeiende Grenzen aan genezen doet hij van die zoektocht verslag, waarbij hij uitgbreid ingaat op CI en alle ontwikkelingen daaromheen.
Blume en zijn vrouw kiezen er uiteindelijk voor hun kinderen - ze krijgen nog een zoon die slechthorend is - niet te laten implanteren. "Door mijn werk, schrijft hij, kon ik leven met die beslissing." De wetenschapper Blume kiest voor 'het collectieve goed', 'de belangen van dove mensen'. Maar de vader is minder zeker. "Heb ik me door me zo te richten op de algemene zaak (...) niet te weinig oog gehad voor de belangen van mijn eigen kinderen? (..) Misschien is er geen manier om die voortdurende terugkeer van twijfel te vermijden, wat we ook kiezen, wat we ook schrijven."

BOEK: Stuart Blume: Grenzen aan genezen. Prometheus Groep. ISBN 9035130243. 25 euro.